Marcus 7:1-13 | Gewijde Ruimte (2024)

SideMenu

  • Home
  • About us
  • Help
  • Contact Us
  • Print

Gemeenschap

Overweeg een donatie te doen aan Sacred Space

Als je bidt, ben je niet alleen. Je maakt deel uit van een wereldwijde gemeenschap.

Uw dagelijks gebed online

Marcus 7:1-13

Het Woord van God

Eens kwamen de farizeeënen enkele schriftgeleerden uit Jeruzalem bij Jezus tezamen,en ze zagen dat sommigen van zijn leerlingen met onreine,dat wil zeggen, ongewassen handen aten.De farizeeën immers en al de joden eten nietzonder eerst de vingertoppen gewassen te hebben,daar ze vasthouden aan de overlevering van de voorvaderen;komen ze van de markt,dan eten ze niet voordat zij zich gereinigd hebben;zo zijn er nog vele andere dingenwaaraan ze bij overlevering vasthouden:het afwassen van bekers, kruiken en koperen vaatwerk.

Daaromstelden de farizeeën en de schriftgeleerden Hem de vraag: 'Waarom gedragen uw leerlingen zich nietvolgens de overlevering van de voorvaderen,maar eten zij met onreine handen?'Hij antwoordde hun: 'Hoe juist heeft Jesaja over u, huichelaars, geprofeteerd!Zo toch staat er geschreven:Dit volk eert Mij met de lippenmaar hun hart is ver van Mij.Zij eren Mij, maar zonder zin,en mensenwet is wat zij leren.Gij laat het gebod van God varenen houdt vast aan de overlevering van mensen:kruiken en bekers afwassenen meer van dergelijke dingen doet ge.
Het is fraai,– vervolgde Hij –dat gij het gebod van God buiten werking steltom uw overlevering te handhaven!Mozes heeft immers gezegd:
Eer uw vader en uw moeder, en:Wie zijn vader of moeder vervloekt, moet sterven.En toch leert gij:Als iemand tot zijn vader of moeder zegt:alles waarmee ik u zou kunnen helpen, is Korban,– dat betekent: offergave –dan staat ge hem niet meer toeiets voor zijn vader of moeder te doen.Zo maakt ge het woord Gods krachteloosten gunste van uw overlevering, die gij doorgeeft.En ge doet meer van dergelijke dingen.'

Marcus 7:1-13

  • Resume Prayer

    Enkele bedenkingen bij de lezing van vandaag

    Active

    Default

    • De verhalen en gebruiken uit het verleden hebben nog steeds veel invloed op mensen, zelfs als ze er afwijzend op reageren. Jezus, U erkende het verleden, maar probeerde het soms te overstijgen.Heer, geef ons de vrijheid om te begrijpen wat goed is in een traditie, zodat we er vruchten van kunnen plukken.
    • Jezus betwistte de uiterlijke rituelen omdat ze op een beschermende of egocentrische manier werden gebruikt in plaats van dat ze God eer brachten. De handelingen kwamen niet overeen met een hart dat afgestemd was op de Heer. Heer, geef ons een levend geloof dat het verleden respecteert, maar open blijft staan voor het nieuwe zoals U dat openbaart, door uw heilige Geest.

    Herneem het gebed

  • Resume Prayer

    Enkele bedenkingen bij de lezing van vandaag

    Default

    • Het is goed om schone handen, kopjes en potten te hebben. Maar waar het echt om gaat is mijn hart. Is mijn hart ver van God verwijderd? Besteed ik meer tijd aan een proper huis dan aan een zuiver hart?
    • Hoe vaak kiezen we ervoor ons te laten afleiden door kleinigheden om de echte problemen te vermijden? Heer, help me om me te concentreren op ‘het enige wat nodig is’ - uw liefde voor mij, mijn liefde voor U en voor mijn naaste! Laat niets de liefde in de weg staan.

    Herneem het gebed

  • Resume Prayer

    Enkele bedenkingen bij de lezing van vandaag

    Active

    Default

    • Laten we aan het einde van dit evangelie bidden – een manier om onze ouders te eren en dankbaar voor hen te zijn, voor de gave van het leven en voor alle goede dingen die we van hen en van onze familie geleerd hebben. Misschien vind je vandaag een moment om een ‘dankjewel-lijstje’ op te stellen en deze in gebed God aan te bieden.

    Herneem het gebed

  • Resume Prayer

    Enkele bedenkingen bij de lezing van vandaag

    Active

    Default

    • Dit moet een van de meest begrijpelijke en realistische leerstellingen van Jezus zijn. Het is een echo van de woorden van een van de profeten enkele honderden jaren eerder. ‘Niets is zo onbetrouwbaar als het hart, onverbeterlijk is het, wie zal het kennen? Ik, de Heer, ben het die het hart doorgrondt, die nieren toetst, die ieder naar zijn levenswandel beloont, aan ieder geeft wat hij verdient.’ (Jeremia 17, 9-10 – NBV).
    • Koning David liet ons een mooi vertroostend gebed na dat we ons eigen kunnen maken: ‘Schep, o God, een zuiver hart in mij, vernieuw mijn geest, maak mij standvastig, verban mij niet uw nabijheid, neem uw heilige geest niet van mij weg.’ (Psalm 51,12-13 – NBV). Zijn gebed werd gunstig verhoord. Het onze ook.

    Herneem het gebed

  • Resume Prayer

    Enkele bedenkingen bij de lezing van vandaag

    Active

    Default

    • Weinig dingen zijn zo kwetsend dan een huichelaar genoemd te worden. Toch was dit hoe Jezus de Farizeeën en de schriftgeleerden aansprak... Het woord komt oorspronkelijk uit het Griekse theater: hypo-krinein, om een rol te spelen. Het leven is echter geen theater en er kwam ook geen einde aan de hypocrisie bij de Farizeeën en de schriftgeleerden!
    • Vandaag is het Wereld ziekendag. We zijn allemaal uitgenodigd om na te denken, te bidden voor en in bepaalde omstandigheden praktische hulp te bieden aan de zieken. Hulp geven aan de zieken is een activiteit waar weinig ruimte is voor huichelarij.
    • De vroegchristelijke schrijver Tertullianus vertelt ons over het commentaar van de heidenen van zijn tijd: ‘Deze christenen. Zie hoe ze elkaar liefhebben.’ De reden voor deze opmerking was dat de christenen voor hun zieke armen zorgden. Tot dan toe waren de enige mensen die voor ziekte werden behandeld de rijken.
    • Wereld ziekendag valt samen met het feest van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Het was op deze dag in 1858 dat het prachtige werk van de ziekenzorg begon in het kleine Franse dorp Lourdes.

    Herneem het gebed

  • Resume Prayer

    Enkele bedenkingen bij de lezing van vandaag

    Active

    Default

    • De donderwolken verzamelen zich. Jezus’ vijanden komen uit Jeruzalem waar hij veroordeeld en gedood zal worden. De Farizeeën en schriftgeleerden kijken achterom, niet naar de nieuwe wereld die Jezus opent. Ze zeggen: 'Zo hebben we het altijd gedaan.' Gods droom brengt onrust in hun behoedzame leventje. Jezus zet God op de eerste plaats, zoals altijd, terwijl zij ‘hypocriet’ zijn – ze spelen een rol, zijn onecht. Ben ik wel eens onecht? Ben ik bang voor verandering die mijn geriefelijkheid verstoort?
    • Hoe dikwijls kiezen we ervoor ons te laten verstrooien door details om de echte problemen uit de weg te gaan? Heer, help me te focussen op het enige wat nodig is: uw liefde voor mij en mijn liefde voor U en voor mijn naaste. Laat niets die liefde in de weg staan.

    Herneem het gebed

  • Resume Prayer

    Enkele bedenkingen bij de lezing van vandaag

    Active

    Default

    • Een hele reeks uitwendige voorschriften was in zwang gekomen, opgelegd door religieuze deskundigen die zichzelf als zodanig hadden aangesteld. Mensen konden voor godsdienstig of ongodsdienstig doorgaan naar gelang de vakjes waren aangevinkt. Die uitwendige voorschriften werden even belangrijk als Gods eigen voorschriften hoe een goed leven te leiden, even belangrijk als ‘wat in de wet zwaarder weegt’ (Matteüs 23:23). De aandacht was verplaatst van een van harte aanvaarden van Gods eigen voorschriften naar een godsdienstig formalisme dat was uitgedrukt in een grote hoeveelheid gebruiken en rites.
    • Jezus wist hoe sommige mensen lippendienst konden bewijzen aan allerlei voorschriften om zo echte betrokkenheid te vermijden op wat God zelf te zeggen heeft en wat iemand recht in het hart kan aanspreken.

    Herneem het gebed

  • Resume Prayer

    Enkele bedenkingen bij de lezing van vandaag

    Active

    Default

    • De farizeeën vermenigvuldigden religieuze wetten en rituelen in die mate dat het onmogelijk was om ze allemaal te kennen, laat staan hen op te volgen. Dus Jezus beschuldigt hen ervan dat ze kleine regelgevingen boven de wet van God, de wet van liefde en mededogen, stellen.
    • Ben ik, net als de farizeeën, soms geneigd veroordelend en vitterig te zijn?
    • Voor een zoon wiens ouders in nood zijn, is het verklaren dat iets “Korban” is, een offer aan God gewijd, in direct conflict met het gebod van God om vader en moeder te eren.

    Herneem het gebed

  • Resume Prayer

    Enkele bedenkingen bij de lezing van vandaag

    Active

    Default

    • Jezus en zijn ongeschoolde leerlingen ontmoeten geleerde farizeeërs uit Jeruzalem die de ingewikkelde voorschriften inzake rituele reinheid grondig kennen. Die geleerden kijken neer op wie niet die kennis bezit. Het kan gebeuren dat wij christenen ook onze regels opstellen van wat godvrezend en respectabel is. We vergeten daarbij dat het aankomt op het hart. Jezus ziet altijd doorheen de uitwendige gedragingen de liefde en de goedheid die daaronder ligt.

    Herneem het gebed

  • Resume Prayer

    Enkele bedenkingen bij de lezing van vandaag

    Active

    Default

    • De farizeeërs en schriftgeleerden die Jezus op de proef stelden, kwamen uit Jeruzalem. Als deskundigen konden ze spreken met gezag. Blijkbaar viel er niet veel meer aan te merken op Jezus’ optreden dan dat zijn leerlingen nalieten voor de maaltijd hun handen te wassen. Hij kan niet worden beschuldigd van enig misdrijf of overtreding. Dat maakt zijn veroordeling en dood nog luguberder.

    Herneem het gebed

  • Resume Prayer

    Enkele bedenkingen bij de lezing van vandaag

    Active

    Default

    • Het is goed om zuivere handen, bekers en potten te hebben. Maar waar het echt om gaat, is mijn hart. Is mijn hart ver van God? Besteed ik meer tijd aan het proper houden van mijn huis dan aan een rein hart?
    • Ik bid voor de kerkleiders. In deze moeilijke tijden hebben ze nood aan een diepgaand begrip over hoe God wil dat zij dienstbaar zijn. Dat ze niet verdwaald geraken in de menselijke tradities maar op een creatieve manier het barmhartig gelaat van God openbaren aan de wereld.

    Herneem het gebed

  • Resume Prayer

    Enkele bedenkingen bij de lezing van vandaag

    Active

    Default

    • De farizeeën en schriftgeleerden verzamelen zich rond Jezus met een kritische blik op de beperkende tradities die niet altijd worden nageleefd door de discipelen. In plaats daarvan is hun hart gesloten en zijn ze doof voor Gods authentieke, levengevende boodschap. Het is comfortabel bij het oude te blijven; een stap uit onze comfortzone kan moeilijker zijn.
    • Waar worden wij opgeroepen om gewoonten los te laten die niet bevorderlijk zijn voor onze groei? Kunnen we verder kijken dan de populaire definitie van geluk? Misschien worden we geroepen om onze liefde te delen en onze leefomgeving op een creatieve manier te verbeteren.

    Herneem het gebed

Meer Gewijde Ruimte

Reflecting

Verbonden

  • FAQ
Marcus 7:1-13 | Gewijde Ruimte (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kieth Sipes

Last Updated:

Views: 5559

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kieth Sipes

Birthday: 2001-04-14

Address: Suite 492 62479 Champlin Loop, South Catrice, MS 57271

Phone: +9663362133320

Job: District Sales Analyst

Hobby: Digital arts, Dance, Ghost hunting, Worldbuilding, Kayaking, Table tennis, 3D printing

Introduction: My name is Kieth Sipes, I am a zany, rich, courageous, powerful, faithful, jolly, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.