Kolo sreće: kako je prije 40 godina nastao urnebesan film o Wall Streetu | Cool Klub (2024)

Ovj post nastao je dan premijere Scorceeseova filma ‘Vuk s Wall Streeta’, mislili smo da bio bilo cool objaviti tekst o jednom od najslavnijih filmova o Wall Streetu ikad. Od tada je proteklo gotovo 10 godina. Što je novo? Čitajte dalje


Prije gotovo 40 godina, točnije u lipnju 1983., film ‘Kolo sreće’ ili u originalu ‘Trading Places’ ugledao je svjetlo dana. Učinilo nam se zgodnim da na dan hrvatske premijere ‘Vuk s Wall Streeta’ kojeg je Martin Scorceese snimio u maniri najboljih mafijaških filmova, objavimo tekst o jednom od najslavnijih filmova o Wall Streetu ikad.

Malo je vjerojatno da niste gledali ovaj film ali ukratko: Dva brata u sedamdesetima uspješni su brokeri u Philadelphiji. Jednoga dana započnu raspravu o tome kako se formira karakter. Jedan tvrdi da je to urođeno, prirodno. Drugi da ga je moguće izgraditi. U to ime padne i oklada pa svojem top manageru (Dan Aykroyd) smještaju spačku. Namjestit će mu prostitutku (Jamie Lee Curtis) i posjedovanje droge. Ocrniti ga u krugovima visokog društva. U međuvremenu, na njegovo mjesto postavit će skitnicu (Eddie Murphy). Potom će promatrati njihovo ponašanje: Kako će se dvojac ponašati u novim uvjetima?

Još jedna ‘obljetnica’:30 godina filma Footloose, možete li vjerovati? Kevin Bacon još uvijek ima ‘ono nešto’!.

I ovih dana film je prikazan na našoj televiziji i po nama jedan je od najboljih božićnih filmova ikad. Nevjerojatno je koliko dugo film traje, a još je nevjerojatnije kako je nastao.

POČECI

Film je režirao John Landis kojega je nazvao Jeff Katzenberg, tadašnji CEO Paramounta i zamolio ga da pročita scenario pod nazivom ‘Black & White’. Landisu se nije svidio radni naslov. Prema njegovim riječima bio je to klasični staromodni hollwoodski film, komedija društva uz snažne karakterne glumce.

Jedan od scenarista Tim Harris ispričao je kako je igrao tenis sa dvojicom liječnika – iritantnom braćom koja su se non stop sukobljavala oko nebitnih stvari ističući svoju kompetitivnost. Stalno su morali igrati jedan protiv drugoga. Bili su bogati i nevjerojatno škrti. Tenis su igrali isključivo na javnim terenima koji su se mogli unajmiti za nekoliko dolara na sat.

‘Jednoga dana posvađali su se oko 50 centi. Svađa je bila zamorna i ja sam stigao kući toliko iznerviran da sam sebi sam rekao s njima više nikada neću igrati jer su odvratni’, sjeća se Harris. Istog trena sinula mu je zamisao na što bi sve dvojac liječnika bio spreman samo da bi jedan drugome dokazali da su u pravu.

Sjeo je i napravio skicu koju je odnio drugom scenaristu Herschelu Wingrodu koji je ideju proglasio briljantnom.

Priča može biti odlična no problem sa scenarijem jest taj da ga sudite isključivo prema tome da li ga je moguće snimiti, odnosno vidjeti. Mora biti napisan tako da ste ga u stanju pogledati, prisjeća se Harris.

CASTING

Izvorno, scenarij je napisan za [Genea Wildera i Richarda Pryora, u to doba najjačeg glumačkog para u Hollywoodu. Oni su razvaljivali. No, Pryor se u to doba gadno opekao i morao je odbiti ulogu ali je Landisu poslao scenarij i predložio mu ‘novog momka’.Landis se sjeća da je pitao: ‘Eddie Murphy? Tko?’ Naime, hit ‘48 sati’ koji je Eddya vinuo među zvijezde još se nije počeo prikazivati, pa je Landis prvo pogledao isječke i rekao O.K. Eddie Murphy bio je spreman za ulogu Billy Ray Valentina.

‘Show Saturday Night Live prestao sam gledati kada je umro John Belushi. Pa sam čitao scenarij i gledao Eddijeve kazete. Potom sam otišao u New York i našao se s njime. Neću vam reći za koga je studio navijao ali nisu bili sretni sa mojim prijedlozima’, rekao je Landis.

Ni kritičari nisu mazili Dana. John Belushi je umro, a bez njega Dan Aykroyd izgledao je prazno. Njegov film bez Johna ‘Dr. Detroit’ je podbacio. Netko je čak napisao kako je Aykroyd bez Belushija kao Stanlio bez Olija.

Landis se prisjeća: ‘Znao sam Dannya jako dobro. Izvrstan glumac. Trebali ste samo naručiti i on bi to dostavio. Znao sam da on tu ulogu ima u malom prstu. Nagovorio sam ga da malo spusti cijenu i dobio ga. I tako imam Murphya i Aykroyda. Obojica su pomalo živčani. Danny je mu je karijera u silaznoj putanji, a Murphy jer za njega nitko ne zna. ’48 sati’ je izišao tek kada smo mi snimali’.

Landis je priznao kako mu je veliki problem predstavljala uloga Ophelije.

‘Bila je to klasična prostitutka sa zlatnim srcem. Ja sam si mislio: ‘K vragu kako ću je pronaći’. Upoznao sam Jamie Lee Curtis,snimao sam neke dokumentarce o horror filmovima i ona je bila moja ‘zvijezda vriska’. Bila je pametna, smiješna i jako, jako sexy pa mi je na um palo: Ona je savršena.’

Jamie Lee je taman snimila ‘Halloween 2’ i za ulogu dobila milijun dolara. Landis ju je dobio za 70,000. Kada su čuli za njegovu odluku u Paramountu su podivljali.

‘Pozvali su me na razgovor i rekli da je Jamie glumica s B liste. Ja sam im rekao: ‘Ne poslije ovog filma!’ Kada se sjetim, stvarno su poludjeli što sam odabrao Dannya i Jamie’, zaključio je Landis.

Jamie Lee Curtis ili Ophelia, u jednom je intervjuu izjavila kako joj je u to doba bilo sasvim jasno da će si još jednim horror filmom zapečatiti karijeru. Taman joj je stigla Landisova ponuda koju bi vjerojatno prihvatila i odigrala besplatno. ‘On je osjetio da bih mogla biti dobra i predao mi ulogu. Znam da su svi protiv i mislili da je poludio. Svojom čvrstom odlukom promijenio mi je život’, ispričala je Jamie.

Landis je promijenio život ne samo njoj. Scenaristi Harris i Herschel također su se nakon filma vinuli prilično visoko. No, tu pozitivne strane filma ‘Kolo sreće’ ne prestaju. Landis je osjećao da je na dobrom putu i krenuo je u potragu za braćom.

‘Mislio sam si OK, trebam nekoga tko je glumio u 40-ima i tko nikada nije glumio lošeg momka. Na um mi je pao Don Ameche. Pomoćnica mi je rekla da je umro. Ja sam odgovorio da mislim da bih znao da je mrtav. I tako, nazvali smo udruženje glumaca i od njih dobili adresu njegova sina u Phoenixu. ‘To nije dobar znak’, pomislio sam. No, naš razgovor čula je tajnica i usput spomenula kako Amecha viđa u šetnji u Santa Monici.

Ameche je bio zvijezda kasnih ’30-ih, velika zvijezda u ’40-ima (glumio je Alexandera Grahama Bella) a vrhunac slave doživio je ’50-ih. Glumio je na Broadwayu i radio dramama. Uglavnom znao je sve. Landis ga je nazvao i pitao ga da li bi ga zanimao jedan scenarij. Prihvatio je.

Do ‘Kola sreće’, Ameche nije snimao 14 godina. Kada sam ga pitao kako je to moguće jer je na setu jednostavno briljirao, odogovorio mi je: ‘Tja nitko me nije zvao’, ispirčao je Landis.

Nakon ‘Kola sreće’ Ameche je glumio i u ‘Cocoon,’ u kojem se trojica staraca počnu pomlađivati nakon kupanja u bazenu sa čahurama. Ameche je za ulogu osvojio Oscara i snimio još deset filmova.

LOKACIJA

Prema scenariju, Philadelphia je bila prvi izbor zbog svoje poveznice sa stvaranjem države, ustavom i idealima koji čine moderno zapadno društvo. U stvarnosti, velik broj interijera koji su ‘glumili’ Philadelphiju zapravo su snimljeni u New Yorku. Eksterijer i interijer braće Duke snimljen je u Philadelphiji. Ali uredi su snimljeni na 5. Aveniji.

NE MULJAJ MULJATORE

Landis je priznao kako mu je trebalo vremena da shvati način prevare koja se odvija u filmu, a scenarist Harris priznao je da je prilikom pisanja tražio pomoć od ljudi s burze. Nakon svega trebalo je pronaći dobre lokacije.

‘Scenarij doslovce vrvi scenama s burze. Mislili smo prvo na Čikašku burzu, ali nas nisu pustili. Sve smo pokušali, ali mislim da su definitivno odustali kada smo im objasnili o kakvom se filmu radi. Pustili su nas u prostore burze u New Yorku koja je u to doba bila u WTC-u, što reći nego nemojte pokušati muljati muljatore, ha-ha.’

Uz to treba reći i kako je strka na burzi u dobroj mjeri snimlljena za radnog vremena. Prema podacima dostupnima na Imdb stranici filma: otprilike 90% trgovaca u filmu je stvarno.

‘Iznenadila me njihova brutalnost. Kao da je riječ o kontakt sportu. I ne samo to. Dijelovi burze nalazili su se na 60 katu WTC-a u New Yorku, zauzimali su po nekoliko katova i sve bez prozora. Čudan je to osjećaj: penjati se dizalom na toliku visinu da bi imao osjećaj kao da snimaš u podrumu’, prisjetio se Landis snimanja filma.

INSTANT USPJEH

Prema svim filmskim dnevnicima film ‘Kolo sreće’ proglašen je instant uspjehom, a malo poslije i klasikom. Svi vodeći kritičari filmu su dali najviše ocjene od New York Timesa do Chicago Suna i magazina Time. Kolo sreće zauzelo je četvrtu poziciju po zaradi u godini u kojoj su filmovi poput, pazite sad, ‘Povratak Jedija’ i ‘Tootsie’ zauzimali prvo i drugo mjesto.

Nevjerojatno za film koji je imao prilično skroman budžet za promociju i protivnike u vlastitim redovima. Nakon prvih pozitivnih kritika, pa onda vala odobrenja, do Landisa je stigla vijest da se Jeffrey Katzenberg iz Paramounta na sva usta hvali kako je sve njegova ideja.

Nitko nije spominjao napade na Landisa zbog njegovog ‘nonšalantnog pristupa u odabiru glumačke ekipe’. Landisu je to bila najbolja potvrda da je u pitanju veliki hit. Film još nije bio u masovnoj distribuciji, a već su se svi otimali za njega.

ZAKLJUČAK

Nevjerojatno (ipak i očekivano) ali Kolo sreće potaklo je mnoge da se školuju za rad na burzi i zgrnu brdo love. Kolo sreće ostalo je do danas rijedak primjer filma u kojem se Wall Street ne doživljava ozbiljno.

Na dan premijere filma Vuk sa Wall Streeta u Hrvatskoj nije zgoreg znati i to da je Kolo sreće, satira na temu pohlepe financijskog sustavanastao upravo u vrijeme kada je stasao glavni lik filma kojeg je Martin Scorceese snimio u maniri najboljih mafijaških filmova.

Kolo sreće: kako je prije 40 godina nastao urnebesan film o Wall Streetu | Cool Klub (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6399

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.